03-5758484

הסכם ממון

הסכם יחסי ממון הוא מסמך שעורכים בין בני זוג נשואים או מי שעתידים להינשא (הסכם לפני נישואים). הוא קובע את אופן חלוקת הרכוש בעת סיום הנישואים. עורך דין להסכם ממון יכין עבורכם הסכם מדויק המתאים לצרכים ולדרישות שלכם.

חלוקת הרכוש ללא הסכם ממון

בהעדר מסמך זה, חלוקת הרכוש מתבצעת בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג. בהתאם לחוק, בשעת סיום הנישואים, כלומר פטירה או מוות, כל אחד מבני הזוג (או יורשיו) מקבל מחצית מהרכוש שצברו בשנות הנישואים.

לכלל זה יש אמנם חריגים, כמו נכסים שהגיעו בירושה, או נכסים שהיה לאחד לפני הנישואים. ואולם הפסיקה הרחיבה מאוד את השיתוף בנכסים. למשל שיתוף בידרה בה מתגוררים ביחד, או נכסים בהם טיפלו במשותף. כדי למנוע הפתעות, רצוי מאוד לכל מי שמתחתן או שכבר התחתן לערוך חוזה עם בן/בת הזוג. בהסכם אפשר לקבוע גם שאפילו נכסים שצברו במהלך החיים המשותפים גם הם לא יחולקו בשווה.

הסכם לפני נישואים או במהלך הנישואים

את ההסכם ניתן לערוך ולחתום טרם הנישואים או במהלכם. יחד עם זאת המציאות מלמדת, כי לעתים יותר קל לחתום לפני הנישואים, ויש קושי להחתים את בן/בת הזוג במהלך הנישואים.

הבדל חשוב הוא באופן אישור ההסכם. ניתן לעשות אישור הסכם לפני הנישואים אצל נוטריון. לעומת זאת הסכם במהלך הנישואים ניתן לאשר רק בבית משפט לענייני משפחה. אישור הנוטריון או בית המשפט ניתן רק לאחר שהם בדקו ונוכחו שבני הזוג מבינים את ההסכם ואת תוצאות חתימתם עליו.

מדוע נדרש הסכם ממון וגם צוואה?

שאלה נפוצה היא מדוע יש צורך גם בעריכת צוואה וגם בחוזה יחסי ממון?

התשובה היא שיש הבדל מהותי בין המסמכים וההשלכות שלהם.

בעת פטירת אדם עזבונו מתחלק בהתאם להוראות חוק הירושה, או בהתאם להוראות צוואה שערך הנפטר. אדם שרוצה שעזבונו יתחלק בשונה מהוראות חוק הירושה, חשוב שיכתוב צוואה.

אך מה נכלל בעיזבון? עיזבון הוא מסת נכסים של אדם שנפטר. רק באמצעות הסכם ממון ניתן להשפיע על השאלה מה נכלל בעיזבון, המנוח ומה שייך לבן או בת זוגו. לפי ס' 5 לחוק יחסי ממון, לאחר פטירה, באים היורשים בנעלי הנפטר, לעניין ניהול התיק מה נכלל בעיזבון. אם יש הסכם, חלוקת הממון הינה לפי ההסכם, אחרת לפי חוק יחסי ממון.

דוגמה לחשיבות עריכת חוזה בין בני זוג

בני זוג בנשואים שניים, שיש לכל אחד מהם ילדים מנישואים ראשונים. לצורך הדוגמה הנכס היחיד שיש לזוג הוא דירה שהייתה לאשה טרם הנישואים השניים, ובה התגוררו בני הזוג. אם האשה נפטרת ראשונה, לבעלה זכות במחצית הדירה מכוח יחסי ממון ומחצית מהעיזבון, כלומר רבע בדירה, וכך בידיו שלושת רבעי מהדירה.

בדוגמה זו, הסכם ממון יאפשר לאשה להשאיר בידיה את כל הדירה. בעריכת צוואה היא תוכל להורות מי יירש ממנה את הדירה.

הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור

הסכם בין ידועים בציבור שונה מבני זוג רגילים. אישור הסכם בפני בית המשפט הינו רק בין נשואים או מי שעתידים להינשא. לכן חוזה בין בני זוג מוגדר "הכסם חיים משותפים". בניגוד להסכם בין בני זוג, אין חובה לאשר אותו בפני בית המשפט, אך מומלץ מאוד לעשות זאת על מנת ליתן לו תוקף.

עורך דין להסכם ממון

מדובר בהסכם סבוך, שיש לו השלכות מהותיות מאוד על הנכסים שלכם בהמשך החיים ולאחר מכן של יורשיכם. חשוב להיעזר בעורך דין הסכם ממון שעוסק בתחום ויוכל לתת לכם את הייעוץ הטוב ביותר.

מחיר הסכם ממון

עלות עריכת המסמך נגזרת ממספר פרמטרים:

  • שכר טרחת עורך דין להסכם ממון – עורך דין בעל ניסיון וותק בתחום, שיודע מה שהוא עושה, ייקח בין 3,000 ל-4,000 ש"ח להסכם לזוג סטנדרטי. אם יש נושאים מורכבים, כמו הסדרת נושא הילדים, או נכסים מורכבים, כמובן שהמחיר יהיה יותר גבוה.
  • אישור נוטריון או בית משפט – אישור אצל נוטריון מתחיל ב-367 ₪. כאשר עותקים נוספים יעלו סכום נוסף. כמובן שמחיר זה אינו כולל עריכת ההסכם אלא אישורו בלבד. אישור בבית משפט הינו בהתאם לאגרת בית המשפט, באזור 500 ש"ח.
תוכן
עוד שירותים
אפוטרופוס
הסכם ממון
תרגום נוטריוני
מנהל עיזבון
עורך דין צוואה
עורך דין לענייני ירושה
להתייעצות ראשונית:
עורך-דין-נוטריון-יצחק-גולדשטיין.jpg
עורך דין נוטריון
יצחק גולדשטיין
עורך-דין-אבי-גולדשטיין-262x300-2.png
עורך דין נוטריון
אבי גולדשטיין