מה ההבדל בין מס ירושה למס עיזבון?
מס ירושות מוטל על נכסים שיורשים מקבלים מהנפטר לאחר שניתן צו ירושה. מס עיזבון מוטל על העיזבון לאחר פטירת המוריש. ההבדל הוא שאם זה חל על יורש, יתכן שכל אחד ישלם סכום אחר בהתאם להכנסותיו ממקורות אחרים. לעומת זאת מס עיזבון יחול בשיעור אחיד על כל העיזבון.
האם יש מיסוי ירושה בישראל?
מס עיזבון היה קיים בישראל משנת 1949 עד 1981. במשך השנים לאחר מכן היו קריאות שונות להחזרת המס, למשל על ירושות גדולות, אך הדבר לא יצא לפועל.
מס ירושה על דירה
למרות שאין מיסוי על ירושה בישראל, ישנם מיסים אחרים על העברת מקרקעין, אשר יכולים להשפיע על העיזבון. הדבר אמור בעיקר בעניין בעת העברת מקרקעין. על ירושת מקרקעין אין מיסים, אך במכירת נכס שהתקבל בירושה יהיה מיסוי על הרווח שנוצר – מס שבח. ראה עוד – מס שבח על דירת ירושה.
ישנם 2 עצות להפחתת מיסוי על נכסי עיזבון:
פטור ממס באמצעות הסכם חלוקת עיזבון
אם היורשים מעוניינים כי יורש אחד יקבל מקרקעין ואילו יורש שני יקבל כסף מהעיזבון, אפשר לעשות זאת באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, טרם רישום המקרקעין. חלוקה כזו אינה חייבת במס.
אך אם החלוקה מתבצעת בשווה ולאחר מכן היורשים רוצים לשנות אותה ולהעביר את המקרקעין ליורש אחר, אפילו בהעברה ללא תמורה יחול מיסוי מקרקעין. אם זאת מכירה יהיה מס שבח ורכישה. אם זה העברה ללא תמורה יהיה פטור ממס שבח אך יחול חיוב בשליש ממס הרכישה.
פטור ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה בירושה
בעת מכירת דירת ירושה יש פטור אם זו דירה יחידה של המוריש; הדירה שימשה למגורים 4 שנים לפני המכירה או לפחות 80% מתקופת הבעלות; המוריש היה פטור ממס שבח אם היה מוכר אותה; והיורש המוכר הוא בן זוג של המוריש, צאצא של המוריש, או בן זוג של צאצא של המוריש.
קישורים חשובים: