מה עושים לאחר קבלת צו ירושה?
פעמים רבות אנחנו נשאלים מה עושים לאחר קבלת צו ירושה או קיום צוואה? עבר זמן מהפטירה של ההורה או קרוב אחר, כבר נגשנו לעורך דין צוואות וירושות על מנת לקבל צו מרשם הירושה, ומה כעת?
התשובה היא שבאמצעות הצו ניתן לפעול למימוש הירושה של האדם שנפטר, ולהעבירו לקרוביו או לאנשים אחרים להם העניק בצוואתו. בדרך כלל מדובר על העברת כספים וזכויות אחרות בבנק, וכן העברת נכס מקרקעין כמו דירה בטאבו. במאמר זה נעסוק בעיקר בנושא משיכת כספים מחשבון בנק של נפטר.
שימו ❤️ – כדי לממש צו ירושה בטאבו פנו לרשם המקרקעין פה.
מימוש צו ירושה בבנק
כיצד מתבצעת משיכת כספים מחשבון בנק של נפטר?
הודעת פטירה לבנק – כדי למשוך כספים מחשבון נפטר, יש לוודא עם הבנק כי הגיע אליו צו ירושה מקוון. שכן כיום אין עוד צורך להביא למוסדות פיננסים צו פיזי, אלא הם מקבלים אותו ישירות מרשם הירושה (למעט מקרים מיוחדים). לאחר מכן על כל היורשים לחתום בבנק על הסכמתם לחלוקת הירושה בהתאם לצו.
אם אין הסכמה בין כל היורשים כיצד יחולקו הכספים, יש לפנות לעו"ד ירושות וצוואות ולהגיש לבית משפט לענייני משפחה בקשה ליתן צו המורה לבנק לחלק את כספי המנוח.
הקפאת חשבון בנק של נפטר
עם הודעת פטירה לבנק ועד לקבלת צו הירושה או צו קיום צוואה, הכספים בחשבון מוקפאים, נמנעת משיכת כספים מחשבון נפטר והיורשים לא יכולים לעשות בהם שימוש.
הסיבה לכך היא שהבנק אינו בטוח מי היורשים שכן יכולים להיות צוואה, הסתלקויות הסכמים בין יורשים ועוד.
מותו של שותף בחשבון בנק משותף
חשבון משותף בירושה – אם חשבון המנוח היה חשבון משותף, מלוא הכספים בו יוקפאו עד לקבלת צו הירושה או צו קיום צוואה. המדובר אף על כספים שאמורים להיות של השותף בחשבון.
נקדים ונאמר כי פתיחת חשבון משותף אינה מובילה תמיד לתוצאה שהכספים והזכויות בחשבון מתחלקים בשווה בין השותפים בחשבון. הנכון הוא שעל פי רוב הזכויות שייכות במשותף לבעלי החשבון.
אך יש מקרים בהם השותף הוכנס לחשבון מסיבות אחרות כמו על מנת לסייע להורים מבוגרים ואז אין לו זכויות בחשבון. באותו מקרה היורש השותף יכול לטעון שכדי לעזור היה מספיק לתת לו ייפוי כוח לבנק או למנותו כאפוטרופוס, ולכן השותפות נעשתה כדי לתת לו זכויות בחשבון. היורשים האחרים יטענו כנראה שאין לו שום זכויות והוא התווסף לבעלי החשבון רק כדי לעזור להם.
מכל מקום, גם במקרה בו יש לשותף שבחיים זכויות, הוא מנוע ליהנות מהם עד לקבלת צו בית משפט לענייני משפחה. על מנת לפתור זאת הוכנס בבנקים סעיף הקרוי "סעיף אריכות ימים".
סעיף אריכות ימים
סעיף אריכות ימים היא הוראה של בעלי החשבון לבנק על פיה בעת פטירת אחד השותפים, הבנק יאפשר לשותף שבחיים לבצע פעולות רגילות, עד לקבלת צו. יודגש כי סעיף אריכות ימים אינו מקנה זכויות אלא רק בהוראה ביצועית, ולכן היורשים יוכלו להתדיין מול השותף, על פעולות שביצע.
בהערת אגב, לא תמיד כדאי להיות יורש או בעל זכויות בחשבון של נפטר, שכן לפעמים יש מינוס בחשבון בנק של נפטר ואז השותף או היורש יתבקשו לשלם את החוב.
בקשה לחלוקת כספי ירושה בבנק
מה קורה אם הבנק מסרב לחלק כספי ירושה, למשל כאשר יש יורשים שמתנגדים לחלוקה, ללא סיבה מוצדקת?
במקרה כזה יש להגיש בעזרת עורך דין בקשה לבית משפט לענייני משפחה, להורות לבנק לחלק את כספי הירושה בחשבון.
איך סוגרים חשבון בנק של נפטר?
לאחר שניתן צו קיום צוואה או ירושה, ולאחר שהיורשים חותמים על הוראת חלוקה או שישנה הוראה שיפוטית בעניין, הם מקבלים את הזכויות והכספים בחשבון ואז סלולה הדרך לסגירת חשבון הבנק של המנוח.
ייפוי כוח מתמשך בחשבון בנק
לצורך ניהול חשבון בנק בגיל מבוגר יש 4 חלופות, חשבון בנק משותף, ייפוי כוח לבנק, ייפוי כוח מתמשך או מינוי אפוטרופוס.
- חשבון בנק משותף נועד בד"כ למצב בו יש 2 שותפים בחשבון כגון 2 בני זוג. אך ישנם שעושים בזה שימוש על מנת לעוזר לאדם מבוגר לנהל את חשבונו. החיסרון הוא האפשרות שהשותף ירוקן את החשבון או יצבור חובות שיגרמו לעיקול החשבון. כמו כן רשות המסים עלולה לשאול שאלות, ולבקש דיווח על רווחי ני"ע בחשבון גם ממי שלא רואה עצמו כשותף באמת.
- מינוי אפוטרופוס לרכוש מאפשר גם הוא ביצוע פעולות בחשבון בנק. היתרון הוא שניתן לעשות זאת כאשר רדם אינו כשיר משפטית. החיסרון הוא שצריך להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס, יחד עם עמדת קרובי המשפחה, להגיש פרטה ודוחות.
- אפשרות נוספת היא מתן ייפוי כוח לבנק. לייפוי כוח לבנק יש יתרון שהוא מאפשר לבצע פעולות ללא שהשותף נחשב לבעל החשבון. החיסרון הוא שהוא לא מאפשר לבצע פעולות לאחר שבעל החשבון – מייפה הכוח, הגיע למצב שהוא אינו כשיר משפטית. כמו כן לאחר פטירה החשבון מוקפא למרות שיש שותף בחשבון.
- ייפוי כוח מתמשך פוטר את החסרונות שיש בייפוי כוח רגיל. הוא מאפשר לבצע פעולות גם לאחר שמייפה הכוח אינו כשיר משפטית, ואף תקופה לאחר הפטירה.
שאלות ותשובות בנושא חשבון בנק של נפטר
התשובה היא שנהלי הבנק לא לשחרר כספים ללא הסכמה של כלל היורשים, מהסיבות הרשומות במאמר. אבל יש דרכים להתגבר על כך.
אם אין שיתוף פעולה, הדרך הקצרה והיעילה היא הגשת בקשה לבית משפט להורות על חלוקת הכספים בהתאם לצו הירושה או צו קיום הצוואה.
גם סעיף אריכות ימים יכול לעזור בעניין, שכן הוא מורה לבנק לאפשר לשותף בחשבון לעשות פעולות רגילות, עד להסדרת צו הירושה.