מה ההבדל בין מס ירושה למס עיזבון?
מס ירושות מוטל על נכסים שיורשים מקבלים מהנפטר לאחר שניתן צו ירושה. מס עיזבון מוטל על העיזבון לאחר פטירת המוריש. ההבדל הוא שאם זה חל על יורש, יתכן שכל אחד ישלם סכום אחר בהתאם להכנסותיו ממקורות אחרים. לעומת זאת מס עיזבון יחול בשיעור אחיד על כל העיזבון.
האם יש מס על ירושה בישראל?
מס עיזבון היה קיים בישראל משנת 1949 עד 1981. במשך השנים לאחר מכן היו קריאות שונות להחזרת המס, למשל על ירושות גדולות, אך הדבר לא יצא לפועל.
ההיסטוריה של מס עיזבון בישראל
מס עיזבון היה קיים בישראל בין השנים 1950 ל-1981, אז בוטל. המיסים שנגבו היו תלוויים בגובה העיזבון המועבר, ונועדו להבטיח שהיורשים ישתתפו במימון השירותים הציבוריים, כמו חינוך ובריאות. אולם, בשנות ה-80 החליטו לבטל את המס מסיבות כלכליות וחוקיות:
- אי כדאיות כלכלית: הוצאות גביית המס היו גבוהות מאוד בהשוואה להכנסות ממנו.
- שאלות של הוגנות: טענו כי על רכוש שכבר שולם עליו מס בעת רכישתו לא היה הוגן להטיל מס נוסף עם העברתו ליורשים.
לאחר ביטול המס, התעורר דיון ציבורי חזק סביב נושא ההשלכות הכלכליות של המהלך. רבים טענו כי ביטול מס עיזבון גרם להגדלת הפערים החברתיים, משום שהוא מאפשר להוריש נכסים רבים לבני משפחה קרובים בלי שהמדינה תיקח חלק בהעברה הזו. לעומת זאת, היו גם טענות כי ביטול המס תרם לצמיחה הכלכלית על ידי כך שהוא אפשר ליורשים להשקיע את הכספים שהיו נדרשים למס במקום אחר.
בשנים האחרונות, ישנן קריאות גוברות להחזיר את מס העיזבון, במטרה לצמצם פערים חברתיים ולהגביר את ההכנסות המדינה.
האם יש מיסוי על ירושות במדינות אחרות בעולם?
בעולם קיימות מדינות רבות שמטילות מס ירושה או מס עיזבון, כל אחת לפי התנאים שלה. המיסוי משתנה ממדינה למדינה וכולל כמה אפשרויות:
- מס ירושה אישי: במדינות רבות, מס הירושה מוטל על היורש, והסכום שעליו לשלם תלוי בגובה הירושה שהוא קיבל. דוגמה לכך היא ארצות הברית, בה קיימת מדרגת מס משתנה בהתאם לערך הירושה.
- מס עיזבון כללי: במדינות אחרות, כמו בריטניה, המס מוטל על העיזבון לפני שהוא מחולק ליורשים. המיסים בגין העיזבון נגבים על ידי המדינה לפני חלוקתו.
- פטור ממס: במדינות רבות ישנן תקרות פטור ממס, כך שבמקרים בהם סכום הירושה נמוך מאוד, היורשים לא יחויבו בתשלום מס. במדינות מסוימות הפטור חל גם על ירושות שנעשות בין בני זוג.
מטרת המסים הללו היא לא רק להגדיל את הכנסות המדינה, אלא גם לעודד צמצום פערים כלכליים בין אזרחים, ולוודא שההון לא יישאר מרוכז בידי קבוצה מצומצמת.
מיסוי על נכסים שנמצאים בחו"ל
במקרים בהם יורש מקבל נכס שנמצא מחוץ לישראל, עליו לבדוק את חוקי המיסוי במדינה בה נמצא הנכס. מדינות רבות מחייבות את היורש בתשלום מס על ירושת נכסים בתוך גבולות המדינה, גם אם היורש הוא אזרח ישראלי.
למשל, במדינות כמו ארצות הברית, קיימת חובת דיווח על נכסי ירושה שנמצאים בחו"ל, ויתכן שהיורש יידרש לשלם מיסים עליהם גם אם אין להם קשר ישיר עם המדינה בה הוא מתגורר.
ההמלצה היא כי יורשים המקבלים נכסים בחו"ל יתייעצו עם עורך דין המתמחה במיסוי בינלאומי כדי להימנע מבעיות עתידיות.
מס ירושה על דירה
למרות שאין מיסוי על ירושה בישראל, ישנם מיסים אחרים על העברת מקרקעין, אשר יכולים להשפיע על העיזבון. הדבר אמור בעיקר בעניין בעת העברת מקרקעין. על ירושת מקרקעין אין מיסים, אך במכירת נכס שהתקבל בירושה יהיה מיסוי על הרווח שנוצר – מס שבח. ראה עוד – מס שבח על דירת ירושה.
ישנם 2 עצות להפחתת מיסוי על נכסי עיזבון:
פטור ממס באמצעות הסכם חלוקת עיזבון
בהתאם לחוק הירושה, היורשים יכולים להגיע להסכמה על חלוקה פנימית של נכסי העיזבון, מה שיכול למנוע חיובי מס מסוימים. לדוגמה, ניתן לבצע חלוקה של נכסים בין היורשים כך שמי שיקבל נכס מקרקעין לא ייאלץ לשלם מס רכישה, בעוד שהיורש שיקבל כסף יכול להימנע מחיובי מס שבח והיטל השבחה.
אם היורשים מעוניינים כי יורש אחד יקבל מקרקעין ואילו יורש שני יקבל כסף מהעיזבון, אפשר לעשות זאת באמצעות הסכם חלוקת עיזבון, טרם רישום המקרקעין. חלוקה כזו אינה חייבת במס.
חשוב לדעת: יש לבצע את החלוקה בהסכמה בין כל היורשים "בשלב הראשון" של חלוקת נכסי העיזבון, שכן אם ישנו שינוי בחלוקה לאחר מכן, עשוי להיווצר ארוע מס. שינוי חלוקה לאחר שנרשמו הנכסים עשוי להוביל לחיוב במס מקרקעין.
אם החלוקה מתבצעת בשווה ולאחר מכן היורשים רוצים לשנות אותה ולהעביר את המקרקעין ליורש אחר, אפילו בהעברה ללא תמורה יחול מיסוי מקרקעין. אם זאת מכירה יהיה מס שבח ורכישה. אם זה העברה ללא תמורה יהיה פטור ממס שבח אך יחול חיוב בשליש ממס הרכישה.
פטור ממס שבח במכירת דירה שהתקבלה בירושה
אם אחד היורשים מחליט למכור את הנכס שהתקבל בירושה, ייתכן ויהיה חייב במס שבח על הרווח ממכירת הנכס. עם זאת, ישנם פטורים מסוימים שיכולים לחול על מכירת דירה שהתקבלה בירושה, וביניהם פטור ממס שבח אם מדובר בדירה יחידה של המוריש.
בעת מכירת דירת ירושה יש פטור אם זו דירה יחידה של המוריש; הדירה שימשה למגורים 4 שנים לפני המכירה או לפחות 80% מתקופת הבעלות; המוריש היה פטור ממס שבח אם היה מוכר אותה; והיורש המוכר הוא בן זוג של המוריש, צאצא של המוריש, או בן זוג של צאצא של המוריש.
הדרך היעילה ביותר להימנע ממס על מכירת דירת ירושה היא לתכנן את המכירה כך שתעמוד בתנאים לפטור ממס שבח. תכנון מוקדם עוד בחיי המוריש יכול לחסוך סכומים משמעותיים במיסים.
תכנון מוקדם והימנעות ממס על ירושה
על אף שישראל אינה מטילה כיום מיסים על ירושה, יש לקחת בחשבון כי חיובי מס עשויים לחול במצבים שונים במהלך העברת נכסי העיזבון. התכנון המשפטי של חלוקת העיזבון או מכירת נכס שהתקבל בעיזבון יכול להשפיע בצורה משמעותית על המיסים שיוטלו על היורשים.
המלצה: חשוב לבצע את כל ההסכמים הללו באופן מסודר ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום, כדי להימנע מטעויות שעלולות להוביל לחיובי מס מיותרים בעתיד.
קישורים חשובים: