מהי צוואה הדדית?
צוואה הדדית היא צוואה שנערכת על ידי בני זוג, בה הם קובעים הוראות זהות בנוגע לחלוקת הרכוש לאחר פטירת כל אחד מהם. לאחר מותו של אחד מבני הזוג, בן הזוג הנותר יורש את הרכוש של השניים, ורק לאחר פטירתו של השני יורשים את העיזבון הילדים המשותפים.
היתרון בצוואה הדדית הוא שמאפשרת לבן הזוג הנותר להשתמש בנכסים לאורך חייו, ומונעת עימותים עתידיים עם הילדים או יורשים אחרים. זהו יתרון חשוב במיוחד במקרים של נישואין שניים, בהם עשויים להיווצר עימותים בין בן הזוג הנותר לבין הילדים מנישואין קודמים.
צוואה הדדית – תיקון 12 לחוק הירושה
ב-2005 נוספה לחוק הירושה סעיף 8א' שעוסק בצוואות הדדיות. לפי התיקון, צוואה הדדית היא צוואה משותפת של בני זוג, בה ההסדרים בין בני הזוג מבוססים על אמון הדדי.
לפני התיקון, צוואות הדדיות לא היו מוסדרות בחוק, והיו גורמות לקשיים בפרשנותן. לעיתים, אחד מבני הזוג היה משנה את צוואתו, מה שיצר סתירה עם הצוואה ההדדית הקודמת.
התיקון הסדיר את הנושא והגביל את האפשרות לשנות צוואה הדדית באופן חד-צדדי. כדי לבטל צוואה הדדית, יש לעמוד באחד מהתנאים: אם בן הזוג השני חי, יש להודיע לו בכתב על הביטול. אם הוא נפטר, על בן הזוג שנותר להסתלק מהזכויות בעיזבון ולהחזיר מה שחש קיבל.
מה ההבדל בין צוואה רגילה להדדית?
ההבדל בין צוואה הדדית לצוואה רגילה הוא בכך שיש הגבלה על האפשרות לבטלה, עקב הסתמכות הדדית, שהיא מעין חוזה. בכך זה חריג לעיקרון הכללי בדיני צוואות, "החופש לצוות", המאפשר לאדם לצוות מה שהוא רוצה ברכושו, שלא ניתן למנוע ממנו לבטל את צוואתו\ ולא ניתן לחתום חוזה על הורשת נכסים.
האם כדאי לערוך צוואות הדדיות
יש יתרונות וחסרונות צוואות הדדית. היתרון של עריכת צוואות באופן זה, שהוא מקנה ביטחון לבני הזוג שישאר להם רכוש בגיל הזהב, ורק לאחר 120 הרכוש יעבור לילדים. מאידך יש לצוואות אלו חסרונות, ראשית נוצר קושי לבטל את הצוואה, אף אם הדבר מתבקש, כמו למשל ילד נזקק שצריך יותר כסף. כמו כן בצוואת יורש אחר יורש, בן הזוג שקיבל תחילה יכול לרוקן את העיזבון, ולא להשאיר כלום לילדים. לכן לפני עריכת צוואה יש להתייעץ עם עורך דין צוואות שיבדוק את הנסיבות המיוחדות לכם, וייעץ לכם כיצד לנהוג.
צוואה הדדית יורש אחר יורש
דגש מיוחד צריך לשים על הוראת יורש אחר יורש. בד"כ צוואות הדדיות משמות כדי לדאוג לבן הזוג בחייו, ולהעביר את הירושה לילדים אחר פטירתו. אולם, למעשה למרות הוראת יורש אחר יורש, בן הזוג שבחיים יכול רוקן את ההוראה מתוכן, ע"י מכירת הנכס שאמור לעבור לאותו יורש אחריו. אם יש חשש כזה, צריך להוסיף בצוואה הוראות שונות כמו איסור מכירת הנכס ע"י היורש הראשון, וקביעה כי יוכל ליהנות רק מפירות הנכס עד פטירתו. ניתן לרשום הערת אזהרה על ההוראות לטובת יורש אחר יורש.
התנגדות לצוואה הדדית
במקרים רבים, יורשים מגישים התנגדות לצוואה הדדית שנפגעו ממנה, או צוואה שביטלה צוואות הדדיות, בניגוד להוראות ס' 8א לחוק הירושה. במקרים אלו יש שני צדדים הטוענים האם יש או אין תוקף לצוואות הדדיות, האם היה ניתן לבטל אותה, ועוד טענות רבות בהתנגדות או הגנה על צוואות הדדיות. בהתאם לפסיקה ישנם טענות שונות שאפשר ורצוי להעלות בהתאם לנסיבות.
מחיר עריכת צוואה הדדית
בדרך כלל עריכת הצוואה נעשית ע"י עורך דין מומחה לצוואות, ועורכים אותה בדרך של צוואה בעדים. זו הצוואה הכי חזקה ובריאה. מחיר צוואה הדדית בד"כ גבוה ממחיר עריכת צוואה רגילה לאדם אחד, אך פחות ממחיר עריכת שתי צוואות.
עקרונית ניתן לעשות צוואות הדדיות בכתב יד, אך מכיון שיש אין ספור פרטים שיש לעמוד עליהם כדי שצוואה זו תהיה ברת תוקף, הדבר אינו כדאי.
הפקדת צוואה זו ברשם הירושה נעשית ע"י שני בני הזוג ביחד.
מימוש צוואה הדדית נעשה באמצעות הגשת בקשה למתן צו ירושה.
ביטול צוואה הדדית
החוק מגביל את אפשרות שינוי או ביטול צוואות הדדיות כדלהלן:
ביטול בחיי בן הזוג – אחד מבני הזוג יכול לשלוח הודעה לשני כי הוא מבטל את צוואתו ואז 2 הצוואות בטלות
ביטול לאחר מות בן הזוג – אותו שנשאר בחיים יכול לבטל את צוואתו, אך עליו להשיב לעיזבון מה שקיבל מכוח צוואת בן הזוג, ואם טרם קיבל לוותר על אותו חלק שיקבל מכוח צוואת בן הזוג.
עורך דין צוואה
בכל מקרה של עריכת צוואה משותפת, בדיקת צוואה שכבר נכתבה, התנגדות לקיומה וכיו"ב, חשוב להתייעץ עם עו"ד מומחה לצוואות, בעל ניסיון בתחום. חשוב לזכור שמדובר בדרך כלל על סכומים משמעותיים שיכולים להשפיע על עתידכם ועתיד הקרובים לכם.
על מנת לערוך צוואה מתאימה מדויק לצרכים שלכם פנו אל עורך דין צוואות וירושות. אם ברצונכם לערוך צוואה בלי עורך דין פעלו לפי הנחיות משרד המשפטים והיעזרו בנוסח דוגמה צוואה בעדים כאן.