תעודת פטירה

איך מגישים בקשה להוצאת תעודת פטירה? תוך כמה זמן ניתן לקבל במשרד הפנים העתק תעודת פטירה? ומדוע צריך את המסמך כדי לקבל צו ירושה?

מהי תעודת פטירה ולצורך מה היא נדרשת?

תעודת פטירה היא מסמך ציבורי רשמי שנערך על ידי משרד הפנים, ומהווה אישור ממשלתי למותו של אדם. במסמך מופיעים פרטים מזהים של הנפטר – כגון שמו המלא, מספר זהות, תאריך הפטירה והמקום בו אירעה.

מסמך זה דרוש במגוון הקשרים משפטיים ואדמיניסטרטיביים, החל מניהול העיזבון ועד להסדרת עניינים כספיים. הוא מהווה בסיס חיוני לטיפול בנושאים רבים מול גופים ציבוריים ופרטיים כאחד.

שימושים עיקריים לתעודת פטירה:

  • הגשת בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה בבית המשפט לענייני משפחה או ברבנות.
  • הודעה לבנק על פטירת בעל חשבון – בפרט כשמדובר בחשבון משותף עם סעיף "אריכות ימים".
  • פנייה לחברות ביטוח לצורך מימוש פוליסות חיים או ביטוח סיעודי.
  • סגירת קופות גמל, קרנות השתלמות או פדיון פנסיה.
  • עדכון רשות האוכלוסין ומס הכנסה (למשל במקרה של החזרי מס לנפטר).
  • טיפול בעניינים מול המוסד לביטוח לאומי, כגון קצבת שארים או מענק פטירה.

איך נראית התעודה? – ראו דוגמה של תעודת פטירה:

תעודת פטירה
תעודת פטירה

מי יכול לקבל תעודת פטירה?

את התעודה יכול לקבל בבקשה מקוונת קרוב משפחה מדרגה ראשונה, כלומר בני זוג, בנים או הורים, ונכדים או סבים.

אנשים אחרים יכולים לקבל את התעודה רק בלשכת משרד המשפטים, ביחד עם מכתב הסבר מדוע הם צריכים את המסמך.

לא ניתן להזמין במשרד הפנים תעודה זו לאדם שנפטר בחו"ל, אלא רק אם המנוח נפטר בישראל. במקום זאת אפשר להזמין תמצית רישום ממשרד הפנים.

הליך בקשה להוצאת תעודת פטירה משרד הפנים

נוהל הפקת תעודה הינו הגשת בקשה מקוונת או ידנית למשרד הפנים. אלו המסמכים שיש לצרף לבקשה להוצאת העתק התעודה:

  • שם ות"ז של הנפטר.
  • פרטי מגיש את הבקשה.
  • ייפוי כוח מבן משפחה או מכתב הסבר, כאשר מבקשים להוציא תעודה של מי שאינו בקרבת משפחה מדרגה ראשונה.
  • התעודה ניתנת ללא עלות.

בקשה מקוונת

כאמור – קרוב משפחה לא צריך לגשת ללשכת משרד הפנים ולהגיש בקשה להנפקת התעודה, אלא יכול לעשות זאת דרך האינטרנט. לצורך כך יש למלא את טופס הבקשה המקוון.

בקשה ידנית

בן משפחה שמעוניין להגיש ידנית, או מי שאינו בן משפחה מדרגה ראשונה, צריך להגיש בקשה ידנית. לצורך כך עליו להדפיס טופס הבקשה ולהגישו לפקיד במשרד הפנים או עמדות שירות עצמי הקיימות בחלק מלשכות מרשם האוכלוסין וההגירה. אפשרות נוספת היא בעמדות שירות קבלת שירותים ממשלתיים הנמצאים בחלק מהמשרדים הממשלתיים והעיריות. אפשרות נוספת היא משלוח בדואר לכתובת: מרכז שירות ומידע ארצי, אגריפס 42, ירושלים. אפשרות נוספת היא לשלוח את הטופס לפקס  02-6469442. בחו"ל ניתן להוציא את התעודה בקונסוליות ישראל.

כמה זמן עד שמקבלים תעודת הפטירה?

בד"כ משרד הפנים מנפיק את התעודה תוך 5 ימים עסקים מהבקשה. התעודה נשלחת בדואר לפי הכתובת הרשומה במשרד הפנים. יש לקחת בחשבון את הזמן בדואר ישראל. לכן במקרים דחופים, כדאי לגשת ולהפיק את התעודה בלשכת רשות האוכלוסין וההגירה.

בבקשה ידנית התעודה מופקת במקום אם הפטירה כבר עודכנה במרשם המנוח.

חשוב לציין כי במסגרת החידושים האחרונים בקשר בין רשויות ממשלתיות, רשם הירושה מקבל את תעודת הפטירה באופן אוטומטי. לכן בעת בקשה להוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה, אין צורך לצרף את התעודה. יחד עם זאת אין טעם להגיש בקשה מיד לאחר הפטירה, כיון שדבר הפטירה מעודכן ברשות האוכלוסין וההגירה רק לאחר מספר ימים.

תעודת פטירה באנגלית

התעודה הינה בעברית. לצורך הגשתה בחו"ל יש לגשת לנוטריון שיתרגם אותה לאנגלית וייתן אישור נוטריוני לתרגום תעודת פטירה לאנגלית. לשימוש בחו"ל נדרש לעתים גם אפוסטיל משרד החוץ על התעודה ו/או אפוסטיל משרד המשפטים לאישור התרגום.

הודעת פטירה

חשוב לשים לב – תעודת פטירה אינה הודעת פטירה שניתנת ע"י רופא מיד לאחר הפטירה.

הודעת הפטירה היא מסמך מטעם רופא או משטרה המעיד שאדם פלוני נפטר. מסמך זה אינו מספיק לצורך הגשת בקשה לצו ירושה. הוא נועד רק לצורך קבלת רישיון קבורה על ידי חברה קדישא, וכן כהודעה שמקבל משרד הפנים על הפטירה. רק תעודה של משרד הפנים משמשת למימוש ירושה בדרך של הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה.

קישורים חשובים:

מדוע נדרשת תעודת פטירה לצורך קבלת צו ירושה?

ההליך להוצאת צו ירושה, מחייב שרשם הירושה ידע בבירור שאדם נפטר. רק לאחר שעברו כמה ימים מהפטירה ואתם יודעים שהרישום במשרד הפנים מראה שהאדם נפטר, ניתן להגיש הבקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה.

כמה זמן מקבלים את התעודה?

לאחר הפטירה, משרד הפנים מקבלת את ההודעה על כך חתומה על ידי רופא או המשטרה. כמה ימים לאחר מכן כבר אפשר להזמין את התעודה. הליך הפקת התעודה לוקח בד"כ מספר ימים בודדים עד שליחתו בדואר.

איך אפשר להוציא את התעודה

יש דרך מקוונת להזמנת התעודה וישנה דרך ידנית שמתאימה למקרים בהם היא נדרשת בדחיפות או כאשר הבקשה מוגשת על ידי מי שאינו קרוב משפחה מדרגה ראשונה. כנסו לאתר על מנת לקבל לפרטים מלאים כיצד להוציא תעודת פטירה.

תוכן
עוד שירותים
אפוטרופוס
הסכם ממון
תרגום נוטריוני
מנהל עיזבון
עורך דין צוואה
עורך דין לענייני ירושה
להתייעצות ראשונית:
עורך-דין-נוטריון-יצחק-גולדשטיין.jpg
עורך דין נוטריון
יצחק גולדשטיין
עורך-דין-אבי-גולדשטיין-262x300-2.png
עורך דין נוטריון
אבי גולדשטיין