איתור צוואה

איך לאתר צוואה אחרי פטירת קרוב משפחה? איך יודעים שהייתה בכלל צוואה? לאחר פטירת הוריה, רותי לא מצאה צוואה למרות שאמרו לה שהם הכינו. היא לא ידעה היכן לחפש אותה ומה כתוב בה. לאחר פניה לעורך דין, הוא הסביר כי אחרי פטירת קרוב משפחה, הצעד הראשון בהליך קבלת הירושה הוא לדעת אם יש צוואה, ואם כן לאתר אותה וכך לברר אם יש צורך להגיש בקשה לצו קיום צוואה או לצו ירושה. אם הצוואה קיימת, יש לוודא אם הופקדה ברשם הירושות או שנמצאת בין מסמכי המנוח או אצל עורך הדין של המנוח. אם נמצאה צוואה, חשוב לוודא שאין צוואה חדשה יותר שמבוטלת את הצוואה הקודמת. לאחר איתור הצוואה, יש להגיש בקשה לקיום הצוואה או לצו ירושה, בהתאם למקרה.

איתור צוואה

אם אינכם יודעים אם הנפטר השאיר צוואה, עליכם לבדוק זאת. תחילה חפשו במסמכיו של המוריש. כמו כן מומלץ לפנות לעורך דינו של המנוח לבדוק האם ערך צוואה למנוח וכן האם יש אצלו עותק ממנה. לבסוף פנו לרשם הצוואות והירושות לבדוק האם הנפטר הפקיד את צוואתו אצל הרשם.

אם מצאתם צוואה שלא הופקדה בחיי המנוח, עליכם להפקידה מיד כאשר נודע לכם עליה.

בכל מקרה גם אם מצאתם צוואה, עליכם לבדוק האם אין צוואה חדשה יותר המבטלת את הצוואה הקודמת.

חשוב לדעת כי אם הגשתם בקשה לצו ירושה, בכל מקרה לפני מתן צו ירושה כמבוקש, רשם הירושה יבדוק אם הופקדה אצלו צוואה.

איך אפשר לראות צוואה? מתי פותחים צוואה?

אם המנוח השאיר צוואה, לאחר פטירתו רשאים יורשיו לראות אותה. אין הליך רשמי של פתיחת צוואה, אלא כאשר היא מגיעה לידי היורשים הם מעיינים בה. הגעת הצוואה לידיהם נעשית או כאשר הם מאתרים אותה בין מסמכי המנוח, או בקבלתה מעורך הדין או מאת רשם הצוואות.

הגשת בקשה למתן צו קיום צוואה

אחרי איתור הצוואה לפי תעודת זהות, מגיעה העת להגיש לרשם לענייני ירושה שבתחום שיפוטו התגורר המנוח, בקשה למתן צו קיום צוואה. עורך הדין שלכם יגיש לרשם בקשה מקוונת בצרוף הצוואה שנמצאה, בצירוף תעודת פטירה, ייפוי כוח ומסמכים נוספים. בעת זו יכולים יורשים המעוניינים בכך להסתלק מחלקם בעיזבון.

לאחר מכן הבקשה תועבר לקבלת התייחסות האפוטרופוס הכללי, לבדיקה האם ישנה צוואה מאוחרת יותר, וכן לפרסום. הפרסום מאפשר למי שמעוניין בדבר להגיש התנגדות לצוואה מטעמים שונים.

במקרה שאין צוואה, יגיש עורך הדין בקשה לצו ירושה. חלוקת ירושה כשאין צוואה מתבצעת לבן/בת הזוג ולקרובי המנוח לפי הוראות חוק הירושה.

איתור צו קיום צוואה או בקשה לצו ירושה

באתר רשם הירושות תוכלו לגשת למגוון שירותים שקשורים לניהול הצוואות והירושות. בין השאר, ניתן לקבל עותק רשמי של צו ירושה או צו קיום צוואה שניתן על ידי הרשם. בנוסף, האתר מציע אפשרות לבדוק את מצב הבקשות שהוגשו לרשם, הן בקשות לצו ירושה והן בקשות לצו קיום צוואה. כל בקשה כזו מציינת את סטטוס הטיפול בה, כך שתוכלו לעקוב אחרי התקדמותה ולקבל מידע בזמן אמת על המצב המשפטי של ההליך.

הפקדת צוואה ברשם הירושות

ישנם 2 סוגים של הפקדת צוואה:

  1. הפקדת צוואה על ידי המצווה – לאחר שהמצווה ערך צוואה כדין הוא רשאי להפקיד אותה ברשם הירושות והצוואות על מנת שהיא תישמר וכשאר תוגש בקשה לאחר 120 שלו, הרשם יגיד שיש צוואה. גם נוטריון שעורך צוואה יכול להפקיד אותה.
  2. הפקדה של צוואה לאחר פטירת המצווה – מחזיק בצוואה חייב להפקיד אותה לאחר פטירת המצווה.

מה לעשות אם הצוואה לא משקפת את רצון המנוח?

לפעמים קורה שהיורשים מוצאים צוואה, אך היא לא משקפת את רצון המנוח כפי שהם זוכרים או מצפים. ייתכן כי הצוואה לא הושלמה כראוי, נערכה בזמנים קשים או תחת לחץ, או שאפילו ישנה צוואה מאוחרת.

במצבים כאלה, יש ליורשים אפשרות להגיש התנגדות לצוואה בבית המשפט לענייני משפחה. התנגדות זו יכולה להתבסס על מספר טעמים, כמו טענה שהצוואה לא משקפת את רצונו האחרון של המנוח, שהיא נערכה בעת שהמצווה לא היה כשיר, או שהיו תנאים שנעשה בהם שימוש לא הוגן בהכנת הצוואה. כל מקרה לגופו, וחשוב לפנות לעורך דין מומחה בתחום הצוואות והירושות כדי להבין את הזכויות המשפטיות ולהתחיל בתהליך ההתנגדות בצורה מסודרת.

איתור יורשים – מתי זה נדרש ואיך עושים זאת?

לא תמיד ברור מי הם כל היורשים של המנוח, במיוחד כאשר לא קיימת צוואה ברורה או כאשר ישנה מחלוקת בין בני המשפחה. במקרים כאלה, על מנת לקבל צו ירושה ולהתחיל בהליך חלוקת העיזבון, ייתכן שיהיה צורך לאתר את כל היורשים החוקיים של המנוח, לא משנה אם הם קרובי משפחה ישירים או כאלה שלא היו בקשר עם המנוח בשנים האחרונות.

מתי יש צורך לאתר יורשים?

אם המנוח לא השאיר צוואה, או אם הצוואה לא הוסדרה בצורה מסודרת, היורשים עשויים להיתקל בקושי בזיהוי של כל בעלי הזכויות בעיזבון. במקרים כאלה, על היורשים להגיש בקשה לצו ירושה, בו יפרטו את כל בעלי הזכויות בחלוקת העיזבון. לעיתים, לא כל היורשים ידועים מראש, ויש צורך לבצע חיפוש יסודי על מנת להבטיח שכל אחד מהמשפחה יקבל את חלקו החוקי.

איך מוצאים יורשים שאינם ידועים?

במצבים בהם יש קושי לאתר את כל היורשים, מומלץ לפנות למומחים בתחום. אחת האפשרויות היא פנייה לגנאלוגים – אנשי מקצוע המתמחים באיתור קשרי משפחה וגילוי של קרובי משפחה שנעלמו במשך השנים. הגנאלוגים משתמשים בטכניקות מחקר מתקדמות, כולל חיפושים במאגרי מידע, תיעוד ציבורי, ושיטות לאיתור אנשים בעולם הדיגיטלי, כדי לאתר יורשים שאולי לא ידועים או לא נמצאים בקשר עם יתר בני המשפחה.

האם כל יורש חייב להגיש בקשה לצו ירושה?

לא, לא כל יורש חייב להגיש את הבקשה. לעיתים, אחד מהיורשים מגיש את הבקשה בשם כולם, ובכך מתחיל את הליך קבלת צו הירושה. אולם, אם יורש אחד לא מסכים או אם ישנם ייחודים בהוראות חלוקת העיזבון (כגון יורשים שמסרבים לקבל את חלקם בעיזבון), חשוב להיות בקיאים בהגשת הבקשה ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בירושות וצוואות.

מה קורה אם לא הצלחנו לאתר את כל היורשים?

במקרים בהם לא הצלחנו לאתר את כל היורשים, חשוב להפעיל אמצעים משפטיים כדי להבטיח שהליך חלוקת העיזבון יושלם כראוי. ניתן לבצע פרסום בעיתונות או בנוגע למודעות משפטיות, כפי שמחייב החוק במקרים של אי זיהוי יורשים, ובכך להעניק להם הזדמנות להגיש את עצמם ולהביע את זכויותיהם.

שאלות ותשובות בנושא איתור צוואה

איך יודעים את קיימת צוואה?

ישנם מספר פעולות לצורך הבדיקה והבירור, האם המנוח השאיר אחריו מסמך כזה, או הוראות אחרות. אחרי שיודעים אם יש צוואה, יש לפעול לאתר אותה.

האם כל אחד יכול לאתר ולראות צוואה?

בחיי המנוח, אפילו יורשיו העתידיים לא יכולים לאתר את הצוואה, אלא אם כן הוא מראה להם אותה. לעומת זאת לאחר פטירתו יש בידם לעשות פעולות שונות, ולפנות לגופים שונים, על מנת לאתר את המסמך.

האם עורך דין יכול להפקיד את הצוואה?

בחיי המנוח, רק המצווה או נוטריון מוסמך יכולים להפקיד את הצוואה. לאחר הפטירה כל אדם שיש בידו את הצוואה, חייב להפקיד אותה.

איך לאתר צוואה – מדריך שלב אחר שלב

איך לאתר צוואה?

לאחר פטירת המנוח, אחד הצעדים הראשונים שיש לנקוט הוא איתור הצוואה. אם לא ידוע אם המנוח השאיר צוואה, הנה מדריך שיעזור לך לדעת איך לאתר את הצוואה.

שלב 1: חפש בין מסמכיו האישיים של המנוח

ראשית, כדאי לחפש את הצוואה בין המסמכים האישיים של המנוח. יתכן שהצוואה שמורה במגירה, בתיק אישי או אפילו בתיקי עבודה. צפו גם במסמכים משפטיים שעשויים להצביע על הצוואה.

שלב 2: פנה לעורך הדין של המנוח

במידה ויש עורך דין שהכין את הצוואה, כדאי לפנות אליו ולבדוק אם יש בידו את הצוואה או אם הוא יכול לספק מידע על מיקומה. לעיתים, עורך הדין שומר עותק של הצוואה.

שלב 3: פנה לרשם הירושות

אם הצוואה לא נמצאה בבית המנוח או אצל עורך הדין, יש לפנות לרשם הירושות ולבדוק אם הצוואה הופקדה שם. הרשם שומר על רישום צוואות שהופקדו ויכול להודיע לך אם הצוואה הופקדה לאחר פטירת המנוח.

שלב 4: אם הצוואה לא הופקדה, בדוק אם יש צוואה חדשה יותר

במקרים שבהם לא נמצאה צוואה, כדאי לבדוק אם ישנה צוואה מאוחרת יותר שיכולה לשנות את חלוקת הירושה. במקרה כזה, יש צורך להגיש בקשה לצו קיום צוואה לאחר איתור הצוואה החדשה.

תוכן
עוד שירותים
תשובה להתנגדות לצוואה
צו קיום צוואה
תעודת פטירה
צוואה הדדית
נוטריון מחירון 2025
סוגי צוואות
התנגדות לצוואה
להתייעצות ראשונית:
עורך-דין-נוטריון-יצחק-גולדשטיין.jpg
עורך דין נוטריון
יצחק גולדשטיין
עורך-דין-אבי-גולדשטיין-262x300-2.png
עורך דין נוטריון
אבי גולדשטיין